Vi tar med stor glede imot forslag til reiseopplegg!
Kanskje noe vi kan samarbeide om.
Ring til Eivind på telefon 91607442.


Her følger en presentasjon av en reise-idé jeg (Eivind) har gått svanger med i flere år. Hovedpoenget er at ca. 30 «unge godt voksne» reiser sammen. Reisene kan gå både i Norge og ute i Europa, men vi har prøvekjørt et opplegg for en 21 dager lang høsttur gjennom Europa, helt ned til Middelhavet. Den lar seg nok ikke gjennomføre i 2021, men det bør være håp om at det kan bli mulig i -22. Vi begynner gjerne å samle interesserte allerede nå.


«Unge godt voksne»...

Vi har lagt noen tiår bak oss, men henger fortsatt godt med. Er fint i stand til å bestille både flybilletter og hotell selv, og vet at vi klarer – ja, ikke bare klarer, men gjerne foretrekker – å stake ut kursen selv, uten å bli passet på av en «gjeter».

... med livserfaring...

Som oppvoksende i Norge fra rett etter krigen har vi ikke kunnet unngå å få med oss kunnskap, innsikt og impulser i betydelige mengder. Men vi er åpne for mer! «The more I learn, the more I realize how much I don’t know,» sa Albert Einstein. «Jo mer vi reiser, jo bedre forstår vi hvor mye vi fortsatt har til gode å oppleve,» legger vi til.

... og nysgjerrigheten i behold

Så vi fortsetter å reise. Og å lære. Ja, vi får stadig nye biter på plass i puslespillet. Uten at vi noen gang kommer til å få se det ferdig. Men vi fortsetter å reise.

Reise sammen

Vi – vi som står bak dette invitiativet – tenker at vi – alle vi som er «unge godt voksne» – må være klare for en ny type reisefellesskap. Et opplegg hvor det ligger i bunnen at vi er litt bereiste, at vi er selvstendige og selvhjulpne, og at vi har en del kunnskap med oss «i sekken». Derfor legger vi opp til mye åpen tid, stort rom for egne valg og prioriteringer, og mulighet for å dele kunnskap, erfaringer og refleksjoner.

Uendelig mye igjen å oppleve

Vi har vært rundt omkring, til mange kanter av verden, men har etter hvert «landet» i vår egen verdensdel. Vi har reist mye rundt i Europa også, men det fører altså bare til at vi får en stadig sterkere opplevelse av at det er uendelig mye mer igjen å oppleve; mer historie, flere høye topper og dype daler, flere smaker og dufter, mer kulturarv, flere ord å forstå, flere imponerende byggverk og flere små, idylliske byer.

Lang tur, men i rolig tempo

Vi er klare for å legge ut på reiser, igjen og igjen. I mange år framover, håper vi. Sammen med andre «unge godt voksne» – rundt 30 av gangen, tenker vi, må være et passelig antall.

Og dermed til poenget: Vi inviterer til en reise høsten 2022. En reise litt annerledes enn det alle andre tilbyr. Vi starter i Oslo og ender i Nice. Under veis er vi innom sju land, hvorav seks er tidligere øst-europeiske. Det er en lang tur. Men slik vi har lagt det opp blir det absolutt ikke noe hardkjør. Vi følger to prinsipper: 1) Når vi bærer koffertene inn på et nytt hotell skal vi aldri bære dem ut igjen dagen etter, og 2) de dagene vi forflytter oss skal vi aldri kjøre lenger enn at vi kan spise frokost i ro og mak før avreise, vi skal kunne ta en god pause et interessant sted under veis i løpet av dagen, og vi skal likevel komme fram til neste overnattingssted før det begynner å bli sen kveld.

Til sør gjennom øst

Europa-kartet er slik at det blir en kort dagsreise (ca. 35 mil) fra Kiel til Berlin, og Lübeck er et naturlig sted å ta en pause midt på dagen. Vi blir i Berlin to netter, før vi legger ut på neste korte dagsetappe (ca. 35 mil), til Praha. Denne dagen er det to steder som peker seg ut som aktuelle stopp under veis. Vi føler for å velge Meissen. Etter to netter i Praha, ut på en ny forflytning (ca. 33 mil), til Bratislava. Siden vi for det meste har de lengre oppholdene i større byer, velger vi gjerne å ta pausene under veis på mindre steder, og denne dagen blir stedet Telč – en by nok bare de færreste har hørt om, men som står på UNESCOs verdensarvliste, og ikke uten grunn.

Når vi, etter to netter i Bratislava, legger ut på en av turens korteste dagsetapper (ca. 20 mil), har det gått ei uke siden vi forlot «gamlelandet». Vi tar dagens pause i Györ. Og i Budapest, som vi kommer til i løpet av tidlige kveldstimer, slår vi oss til for ikke bare to, men tre netter.

Deretter en ny, helt grei dagsetappe (ca. 35 mil), til Zagreb, hvor vi får to overnattinger. Dagens pause under veis blir i småbyen Keszthely ved Balatonsjøen. Ved neste forflytning begynner vi sterkt å nærme oss Adriaterhavet, men før vi kommer så langt bevilger vi oss to netter i Postojna i Slovenia. Vi vil aller helst ta omveien om naturskjønne Bled, men hvis været ikke ligger til rette for den løsningen, vil dagens pause bli i Ljubljana i stedet – eller kanskje i Maribor.

To uker har gått den dagen vi forlater Postojna. Dagens etappe er kort (ca. 20 mil), vi begrenser pausen til en liten kafferast og legger opp til å ankomme Venezia tidlig på ettermiddagen. Også her blir vi i to netter. Deretter kjører vi tvers over Nord-Italia for å komme til La Spezia (ca. 36 mil) hvor vi ganske enkelt er nødt til å bli i tre netter. Dette fordi La Spezia er knutepunktet hvor det er rask togforbindelse både til Cinque Terre, til Pisa og Firenze og til Carrara. Vi tenker at Parma kan være et aktuelt sted å ta en pause på turen mellom Adriaterhavskysten og Middelhavskysten.

Den 20. dagen på turen legger vi ut på den siste forflytningen (ca. 30 mil), fra La Spezia til Nice. Vi regner med at alle blir to netter i Nice også, så vi legger opp til en avskjedsmiddag om kvelden dag 21. Deretter er det opp til hver enkelt. I før-korona-tid hadde både SAS og Norwegian hyppige avganger til Norge fra Nice hele året; antakelig/kanskje blir det slik høsten 2022 også. Vi for vår del setter muligens, etter et par dagers pause, kursen videre vestover mot Avignon, Barcelona, og deretter mot sør i Spania.